Menu

Passend onderwijs

DSCF6425 hires

Leerlingenraad

De leerlingenraad bestaat uit 6 tot 8 kinderen. Vanaf groep 6 worden er twee kinderen per groep gekozen. Een jaar lang mogen deze kinderen hun klas vertegenwoordigen. Eén keer in de twee maanden komt de raad bijeen onder leiding van een leerkracht. De leerlingenraad geeft advies aan de directeur over verschillende zaken die in de school spelen. Onderwerpen die aan bod komen: het kiezen van boeken tijdens de Kinderboekenweek, een nieuwe methode, regels in de school en ons rapport.

DSCF6467 Edit hires

PlusProgramma

Begaafde leerlingen hebben, net als alle kinderen, aandacht en begeleiding nodig. Er wordt verrijkende en verdiepende stof aangeboden om aan hun onderwijsbehoefte te voldoen.

Het reguliere werk wordt in overleg met de leerling gereduceerd, zodat ruimte ontstaat om hieraan te werken. De leerlingen worden hierin begeleid door de eigen leerkracht. Hoe wij daar op De Gong mee omgaan, kun je lezen in de PCBO-visie op meer- en hoogbegaafdheid.

Interne plusgroep 'De Lift'

In groep 1/2 krijgen kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong wekelijks uitdagende opdrachten in een klein groepje binnen de eigen groep door de leerkracht van de interne plusgroep. Voor leerlingen uit groep 3 t/m 8, die meer uitdaging nodig hebben, extra begeleiding bij leren of baat hebben bij contact met ontwikkelingsgelijken, is er de mogelijkheid om deel te nemen aan De Lift. De Lift is een interne plusgroep, die wekelijks 50 minuten bij elkaar komt. In De Lift leren we de leerlingen leren en werken. We bepalen samen wat het doel is van een opdracht, hoe ze dat doel kunnen behalen en aan welke eisen het eindproduct zou moeten voldoen. Door een gerichte begeleiding van de leerlingen bij moeilijke projecten, worden de leerlingen gestimuleerd zichzelf uit te dagen en dieper in een onderwerp te duiken. Met gevarieerde onderwerpen vanuit alle vakgebieden ontwikkelen we een brede interesse bij de leerlingen. Daarnaast zijn we bezig met het leren kennen van jezelf, je kwaliteiten en valkuilen en het ontwikkelen van een mening.

PCBO Plusprogramma

Passend onderwijs

Passend onderwijs betekent dat alle kinderen een plek krijgen op een school die bij ze past. Ook als zij extra ondersteuning nodig hebben. Zoveel mogelijk kinderen gaan dan ook naar een reguliere basisschool. Alleen wanneer het écht nodig is, gaat een kind naar speciaal (basis)onderwijs.  Alle scholen hebben zorgplicht. Meld je jouw kind aan op de Gong, dan kijken wij of je kind past op onze school, eventueel met extra ondersteuning vanuit onze intern begeleider of een gedragswetenschapper. Het kan ook zijn dat een andere school in het regulier of speciaal (basis)onderwijs beter past. In een persoonlijk gesprek bekijken we de mogelijkheden waarbij eventueel ook andere gegevens en informatie van vorige scholen of opvang van belang kunnen zijn. 

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/passend-onderwijs

Samenwerkingsverband

In Apeldoorn werken schoolbesturen, basisscholen en scholen voor speciaal (basis)onderwijs nauw samen in een Samenwerkingsverband. Wanneer onze school niet kan bieden wat je kind nodig heeft, of wanneer we vragen hebben over de begeleiding van je kind, dan nemen we contact op met het Samenwerkingsverband. Binnen het Samenwerkingsverband delen we kennis en overleggen we met elkaar. Ook winnen we hier advies in of kunnen we bijvoorbeeld een orthopedagoog of psycholoog inzetten om de juiste ondersteuning voor je kind in kaart te brengen. Zo werken we samen aan de beste ondersteuning voor ieder kind. Kijk voor meer informatie over het samenwerkingsverband op de website. Hier vind je ook diverse protocollen, zoals het protocol scheiding.

Website Samenwerkingsverband

School Ondersteunings Plan

In het School Ondersteunings Plan (SOP) hebben wij omschreven welke extra ondersteuning wij aanbieden. Als blijkt dat kinderen niet in het reguliere onderwijs terecht kunnen, kunnen zij in het speciaal basisonderwijs, of speciaal onderwijs geplaatst worden.